Professioneel hoeft niet droog te zijn…
Voor wie?
Ik schrijf professionele teksten – met ínhoud – die gelezen worden. En zit er een maatschappelijk verantwoord, duurzaam of innovatief randje aan? Dan heb je sowieso mijn volledige aandacht. Daarom schrijf ik hoofdzakelijk voor sociaal-maatschappelijke organisaties.
Mijn specialisme is verhalen vangen, oftewel: interviewen en daar mooie artikelen of klantcases over schrijven. Want jouw medewerkers, klanten, stakeholders en andere betrokkenen, vertellen het verhaal over jouw organisatie het best.
Ik word ook ingevlogen door organisaties die met hun handen in het haar zitten, omdat ze een schrijfklus hebben die inhoudelijk best wel de diepte in gaat of voor teksten die nodig geredigeerd moeten worden.
Ook mag je me benaderen voor interim communicatieklussen. Met mijn achtergrond als communicatieadviseur, account- & projectmanager ben ik goed in regelneven en vind ik het leuk om mee te denken en te adviseren, met name over de verbinding tussen intern en extern.
Concreet
Organisaties en branches waar ik geregeld voor schrijf
- Woningcorporaties en volkshuisvesters
- Onderwijs en hogescholen
- Zorg & dagbesteding
- Het sociaal domein (waaronder social impact bedrijven)
Ik schreef al eens:
- Een serie long reads op basis van interviews die ik afnam voor het jaarmagazine van een grote woningcorporatie. Natuurlijk schreef ik gelijk bijpassende posts voor social media.
- Diverse artikelen op basis van interviews met studenten, docenten en andere betrokkenen, voor een werkveldkrant van een hogeschool. De krant werd ineens met plezier gelezen.
-
Een projectplan om duurzaam taalonderwijs voor asielzoekers te realiseren. De onderwijsinspectie was overtuigd, de financiële middelen daarom zo gepiept.
-
Vacatureteksten. De opdrachtgevers vonden het soms een tikkeltje gewaagd, maar waren onder de indruk van de hoeveelheid reacties.
-
Een persbericht voor een sociaal ondernemer met een dreigend faillissement. De organisatie maakte later een doorstart.
- Ik redigeerde een boek; een bloemlezing van jaren aan persoonlijke blogs. Het boek kickstartte verschillende nieuwe samenwerkingen.
Tone of voice
Laat je niet afschrikken door de informele schrijfstijl op mijn website. Dat is een tone of voice die past bij mij. Ik geloof erin dat teksten het best hun doel bereiken als de stijl dicht bij de persoonlijkheid van de verteller blijft, of dit nu een persoon, een organisatie of een product is.
Als bruggenbouwer heb ik me ontwikkeld tot ware stijlkameleon. Ik kruip in de huid van zowel opdrachtgever als doelgroep, zodat ik teksten kan schrijven die jou én je doelgroep passen als een maatpak.
"De warme en professionele manier waarop Annemiek de vertaling maakte van idee in mijn hoofd naar concept op papier heeft geleid tot een mooi resultaat. Haar manier van vragen stellen en de vertaling daarvan heeft echt bijgedragen aan de inhoud."
Klik!
Voor een superfantastische samenwerking met dito eindresultaat, is het een universele wet dat opdrachtgever en opdrachtnemer bij elkaar moeten passen. De welbekende ‘klik’ moet er zijn. Ben je met me eens, toch?
Daarom drie geboden die je even in overweging moet nemen voordat je met mij in zee gaat als tekstschrijver/communicatie-interimmer. Dan weet je gelijk of we een match zijn, want stroeve samenwerkingen zijn als prei op je tanden, daar zit niemand op te wachten.
De 3 geboden voor samenwerken met Vliegende typ
Jij:
… durft menselijkheid toe te laten in je teksten. Concreet houdt dit in dat:
-
- Je de moed hebt om onderscheidend te zijn in je teksten. Eenheidsworst is er al genoeg.
- Je durft eerlijk te zijn in je communicatie naar buiten toe. Geen doekjes om je boodschap winden die daarna weer gedemummificeerd moeten worden door je lezer. Niet om de hete brij heen draaien. Gewoon, het beestje bij de naam noemen.
- Je durft duidelijk te zijn in je teksten. Dat betekent dat je achter teksten staat die goed te begrijpen zijn en niet voor een dubbelzinnige uitleg vatbaar zijn. Begrijpelijkheid boven wolligheid en vakjargon. Lees hier waarom.
… durft je opdracht uit handen te geven. In het volste vertrouwen dat ik teksten schrijf die voldoen aan jouw opdracht. (Met andere woorden: opbouwende feedback is prima. 1 correctieronde is vanzelfsprekend. Maar ga je mijn teksten stukredigeren en ga je zitten mierenneuken in de kantlijn, dan heb ik een beter voorstel: jij klimt in de pen en ik redigeer jouw tekst. En wel hierom. (Is niet streng, is duidelijk 🙂
… bent beslissingsbevoegd (oftewel: zit hoog genoeg in de boom) en kunt ervoor zorgen dat afspraken die wij samen maken (zoals die hierboven) nageleefd worden.